Öğretim Görevlisinden Tercih Yapacak Öğrencilere 8 Öneri!

Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gonca Elibol, üniversite tercihi yapacak öğrenciler için 8 öneride bulundu. Elibol, önerisini sosyal medya hesabından paylaştı.

Öğretim Görevlisinden Tercih Yapacak Öğrencilere 8 Öneri!
08 Ağustos 2020 - 14:15

Üniversite Tercihi yapacak gençlere:

Maalesef ülkemizde milyonlarca kişi aile baskısı, çevre faktörü, “puanım buna yetti.” gibi etkenler ve mesleklere karşı bilgisizlik nedeniyle istemediği bölümlerde okuyor. Mezun olunca da istemediği işlerde çalışıyor, büyük bir kesim ise bitirdiği bölüm ile karakteri örtüşmediğinden iş bulamıyor.

Dijital dönüşüm, iklim değişikliği, pandemi gibi faktörler iş modellerini revize ederken,
Küresel ekabet iş dünyasının formüllerini değiştiriyor. Artık her işin topluma, çevreye, ekonomiye faydasını ve inovatif olmayı zorunlu kılıyor.
Tüm bu değişimler karşısında
Geleceğin Mesleklerini incelediğimizde dijital dönüşümü tüm iş kollarının merkezinde olacağı besbelli.

Geleceğin mesleklerinden bazıları ise: Yapay zeka, nano teknoloji, biyoteknoloji, akıllı tarım, sağlık, tıp, sosyoloji, psikoloji, iklim değişikliği, gen mühendisliği, 3D üretim mühendisi/teknikeri, Bilişim, Siber Güvenlik, Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerji sistemleri, Giyilebilir Teknoloji, Veri bilimcisi, blok zinciri geliştiricisi, ekonomi, dijital muhasebe, PDR, İHA bakım onarım…
Klasik meslekler de inovatif bir şekilde teknoloji ile evriliyor.
Meslek seçimi yaparken ve kariyerinize dair plan yaparken sizlere birkaç önerim olacak.
1- Hangi mesleği yaparsanız yapın, sektörde tercih edilmenizin birinci koşulu fark yaratmanızdır. Bunun temelinde ise Beceri kazanmak yatar. Sizi başkalarından ayıran güçlü yönleriniz nelerdir? kendinize bu soruyu sorunuz.
Diplomaniz dışında, Dört farklı beceriniz olsun.GİG ekonomisi her geçen gün büyüyor.
2- Diplomaların rafta kalmaması için kendinize sürekli yatırım yapınız, sürekli gelişim prensibimiz olsun.
Bilimi referans almak, eğitimlere katılmak, Yılda en az 50 kitap okumak...
3- “İyi insan olmaya ve insani değerlere” önem vermek, bir ayrıcalık değil gerekliliktir. Liyakat, sistem, adalet, nezaket sahibi olmak insani yüceltir. Unutmayınız; makineleri insanlardan ayıran temel özellik duygulardır.(simdilik)
4- Okuduğunuz bölümde en iyisi olmak için tüm ayrıntıları öğreniniz. Eğer hedefiniz diploma almak ise rekabetin içinde yok olacağınızı biliniz.
5- Fikir üretirken; topluma, insanlığa, ülkenize ve dünyaya katkısına odaklarlar başarılı oluyor.

6- Üniversitede iken, ülkenizi dışa bağımlı yapan ve ihracat yapılan ürünleri iyi öğreniniz. Maliyet ve kârı analiz ederek sektörleri incelemek,Sektör temsilcileri ile temas kurmak, networku genişletmek sizi önce geçirir. Ayrıcalık kazandırır.

7- Bilgiye yapılan yatırım en büyük yatırımdır. Bilginin pasaportu yoktur. Bu yüzden bir Türk genci olarak, bir Amerikalı, Alman, Japon, Çinli ile eşit şartlarda olduğunuzun farkında varınız. Serbest piyasa, küreselleşme, kapital sistem milliyetleri artık tarihe karıştırıyor.

8- İnsan ister, inanır ve emek verirse hedeflerine ulaşır. Motivasyonun sadece içten geldiğini ve sizin elinizde olduğunu biliniz.
Başkalarına değil sadece kendinize güvenin.
Hepiniz birer cevhersiniz...
Sevgiler
Gonca Elibol


YORUMLAR

  • 0 Yorum