Ülsere Yol Açıyor: Crohn hastalığı

Crohn hastalığı, sindirim sistemine ilişkin hastalıklar arasında ciddi sorunlara yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyen hastalıklar arasındadır. İsmi çok duyulmamış olsa da oldukça sık rastlanan bu hastalık, bağırsaklardan yemek borusuna kadar geniş bir alanı etkileyerek, ciddi komplikasyonlara neden oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, sindirim sistemini ele geçiren crohn hastalığı hakkında açıklama yaptı.

Ülsere Yol Açıyor: Crohn hastalığı
30 Ocak 2021 - 13:05
İnflamatuar bağırsak hastalığı olan crohn, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardaki bir veya birkaç bölümün bulunduğu bölgede kalınlaşma ve ülsere yol açan bir hastalıktır. İltihabik bir hastalık olan bu durum, genel olarak ince bağırsak ve ince bağırsağın kalın bağırsak ile birleşim bölgesinde meydana gelir. Daha çok 35-40 yaşları arasında sıklıkla rastlanılan crohn hastalığı, erkek ve kadınlarda eşit olarak görülerek geniş bir yaygınlığa sahiptir.  Crohn hastalığının ortaya çıktığı bölgeye göre farklı şikayetleri vardır. Ancak en sık görülen belirtileri karın ağrısı ve ishaldir. Karın ağrısı şikayeti yaşayanlar daha çok yemek yedikten sonra göbek çevresi ve göbek altı bölgesinde yaşanan ağrılardan yakınırlar. Eğer bağırsakta ciddi oranda bir daralma söz konusu ise o zaman hastalarda kusma, şişkinlik ve kabızlık görülebilir. Crohn hastalığı kalın bağırsakta görülüyorsa dışkıda kan görülmesi de sık rastlanılan bulgular arasındadır. Başlıca belirtileri şunlardır:
Yorgunluk ve halsizlik, İştahsızlık, Kilo kaybı, Acil dışkılama ihtiyacı, Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı, Çocuklarda gelişme geriliği, Sebebi açıklanamayan yüksek ateş,
Anüs çevresinde çatlak ve iltihaba yol açan apseler, yaralar da görülebilir.
Nasıl teşhis edilir?
Belirtileri ve bulunduğu yer itibariyle ülseratif kolit ile sıklıkla karıştırılan crohn hastalığının en doğru şekilde teşhis edilebilmesi için birçok test uygulanmaktadır. Bunlar;
Kan testi, Dışkı testi, Biyopsi, Bilgisayarlı Tomografi, MR, Kolonoksopi, Endoskopi.
Tedavi yöntemi evrelere göre farklılık gösteriyor
Crohn hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte daha çok hastalığın ilerlemesini önlemeye ve şiddetini azaltmaya yönelik bir yaklaşım söz konusudur. Bunun için daha çok sindirim sistemindeki iltihapları azaltmak için steroid ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılamak için bağışıklık sistemine yönelik ilaçlar ve ileri evreler için biyolojik ilaçlar tercih edilir. Bunun yanı sıra beslenme de crohn hastalığının tedavisinde oldukça önemlidir. Crohn hastası kişiler hayatları boyunca özel bir beslenme programı çerçevesinde hareket etmelidir. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum