"Hazine arazilerinin ne kadarı çiftçilere kiralandı?"

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanması beklenen hazineye ait tarım arazilerini Meclis gündemine taşıdı.

 "Hazine arazilerinin ne kadarı çiftçilere kiralandı?"
16 Mayıs 2021 - 10:49
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Sındır, “Anadolu köylüsü 19 yıldır sürdürülen yanlış tarım politikaları nedeniyle ne yazıktır ki toprağını terk etti ve etmeye devam ediyor. Bugün itibarıyla 35 Milyon dönümün üzerinde verimli ekilir tarım arazisi boş kaldı, kullanılmıyor. İktidar ise bugün çiftçilerimize hazineye ait tarım arazilerini kiraya verip, çiftçilerimizin üretim yapmalarını sağlamaya çalışıyor. Anadolu çiftçisi kendi mülkiyetindeki arazide bile üretimi bıraktı” dedi.
“ÇİFTÇİ KENDİ MÜLKİYETİNDEKİ ARAZİDE BİLE ÜRETİMİ BIRAKTI, NE KİRALAMASI!”
Salgın döneminde, üretimin ne kadar önemli olduğunun derinden anlaşıldığını vurgulayarak sözlerine başlayan Sındır, “tarım sektörünün ayakta kalabilmesi, üreticilerin zarar görmemesi ve vatandaşlarımıza gıda tedarikinin aksamaması için salgının başladığı günden bugüne iktidarı uyardık, alınacak önlemlerin yaşamsal değerde olduğunu haykırdık. Maalesef iktidar yine bildiğini okudu. Bugün Türkiye’nin dört bir tarafında gözü gibi yetiştirdiği ürününü, çoluğunun çocuğunun rızkını yollara döküyor.  Çünkü sektörü birbirine bağlayan zincirler arasındaki bağ koptu. Ürününü yüksek girdiler nedeniyle ederine satamayan, bankalardan aldığı kredileri yüksek faizler nedeniyle ödeyemeyen; traktörüne, üretim araçlarına, tarlasına haciz konulan, yıllardır ithalat sopası ile terbiye edilmeye çalışılan Anadolu’nun kadim köylüsü 19 yıldır sürdürülen yanlış tarım politikaları nedeniyle toprağını terk etti ve etmeye devam ediyor. 35 Milyon dönümün üzerinde verimli, ekilir tarım arazisi boş kaldı, kullanılmıyor. AKP iktidarında Anadolu çiftçisinin borcu 52 kat arttı. Üreticilerimizin, kamu bankalarına, özel bankalara, tarım kredi kooperatiflerine, tefecilere, aracılara, tüccarlara toplam borcu 200 milyar liranın üzerine çıktı. Çiftçi başına bankalara borç 1000 Liradan 61 bin liraya çıktı. İktidar ise bugün çiftçilerimize hazineye ait tarım arazilerini kiraya verip, çiftçilerimizin üretim yapmalarını sağlamaya çalışıyor. İktidar sahipleri halkın arasına inmediği için bilmez; üreticide takat kalmadı, Anadolu çiftçisi kendi mülkiyetindeki arazide bile üretimi bıraktı, ne kiralaması?” dedi.
“HAKKANİYETTEN, EŞİTLİKTEN UZAK BİR YOL İZLEMEYİNİZ!”
Çiftçiye kiralık olarak verilecek hazine arazileri konusunda birçok soru işareti olduğunun altını çizen Sındır, “Hazine arazilerimiz, üzerinde her bir yurttaşımızın hakkı olan, milletimizin ortak mülkiyetinde olan arazilerdir. İlgili tebliğin yayımı tarihinden günümüze kadar, hangi illerde taşınmazların tarımsal üretim amacıyla kiraya verilme işlemleri yapıldığını bilmiyoruz ve bu konuda ilgili bakanlık bir açıklama yapmalı. Kiraya verilen tarım arazilerinin sayısı ve alan büyüklükleri iller bazında ne kadar ve bunlar kimlere verildi? Bu konuda şikayetler alıyoruz; hakkaniyetten, eşitlikten uzak bir yol izlemeyiniz! Kiraya verilen tarım arazilerin rayiç bedelleri ve kira bedelleri ne kadar olarak belirlendi? Her hangi bir bilgimiz yok. Kiraya verilen tarım arazilerinde, iller bazında, hangi ürünler ve kaç dönüm alan büyüklüğünde yetiştirilmekte? Özetle; bu ve buna benzer birçok konuda ilgili bakanlık açıklama yapmalı ve üreticilerimizi bilgilendirmeli” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum