Altıok, "Basın çözümsüzlüğe sıkışmış durumda"

CHP İzmir Eski Milletvekili Zeynep Altıok, “Baskı ve sindirme politikaları basının sorunlarını çözümsüzlüğe sıkıştırıyor” dedi. Altıoku, İstanbul Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Medyada İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” çalıştayında konuştu.

Altıok, "Basın çözümsüzlüğe sıkışmış durumda"
13 Temmuz 2021 - 14:28
CHP’nin sektörel istihdam sorunlarına yönelik düzenlediği çalıştaylar serisinin dördüncüsünde  medyada yaşanan istihdam sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. İstanbul Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Medyada İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı çalıştayın koordinatörlüğünü önceki dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı ve 25- 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok üstlendi. Meslek örgütleri, sendika ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıya CHP’nin gazeteci milletvekilleri Utku Çakırözer ve Atilla Sertel de destek verdi.

Açılış konuşmasında medyadaki işsizliğin sadece bir istihdam sorunu olmadığına dikkat çeken Altıok baskının, sansürün, sürgün ve tutuklamaların da bir iktidar politikası olarak gazetecileri mesleklerinin dışına ittiğine vurgu yaptı. Basın ve ifade özgürlüğü ihlalinin beraberinde haber alma hakkının da ihlal edildiğine değinen Altıok, iktidarın yıllardır süregelen kontrol ve sindirme politikalarıyla sorunların giderek derinleştiğini kaydetti. Altıok, “Baskı ve sindirme politikaları basının sorunlarını çözümsüzlüğe sıkıştırıyor” dedi.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ BİTMELİ

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın’ın yürüttüğü bu çalışmanın Proje Koordinatörü Cem Arıkan da toplantıya katılan meslek temsilcilerinin de belirttiği usta- çırak ilişkisinin ortadan kalkmasına dikkat çekerek sektördeki işsizliğin yanı sıra habercilik gibi eğitim sisteminin de içinin boşaltıldığına vurgu yaptı. Türkiye’de özel üniversitelerle beraber 70’in üzerinde iletişim fakültesi olduğunu söyleyen Arıkan, her yıl binlerce vasıfsız gencin işsiz mezun olduğunun altını çizdi. Arıkan, ayrıca yapılan sektörel istihdam çalıştaylarının sonuçlarını içeren raporların sonbaharda gerçekleştirilecek Üreten Bir Türkiye İçin İstihdam Kurultayı’nda kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisini de katılımcılarla paylaştı.

Çalıştayda resmi basın kartı üzerinden yürütülen kontrol ve ayrımcılık, gazetecilere tanınan aşı hakkında çifte standart, medya-sermaye-iktidar ilişkisi, eğitim ve liyakat eksikliği, habercilik etiği ilkesinin ortadan kalkışı gibi sorunlar öne çıktı.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum