İva Natura 3. Kısa Film Yarışmasının Lansmanı Yapıldı

ABONE OL

Bu yıl, 3.sü düzenlenen İva Natura Kısa Film Yarışmasına 'Kozmetikte Kullanılan Anadolu Bitkileri' konulu 30 film katıldı. 3.sü düzenlenen İva Natura Kısa film yarışmasının basın lansmanı, İzmir Torbalı İva Natura Üretim Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Basın lansmanına İva Natura Kısa Film Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve Laber Kimya Genel Müdürü Levent Kahrıman, Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ve İva Natura Kısa Film Yarışmasının Jüri Üyeleri de katıldı.

Anadolu’nun sunduğu şifalı bitkilerin, güzelliğe ve sağlığa katkılarının konu alındığı dünyada ve Türkiye’de tek olan 3. İva Natura Kısa Film yarışmasına bu yıl 30 film katıldı. Liberya Kimya Genel Müdürü Levent Kahrıman, Anadolu bitkilerinin kozmetik alanında çok kullanıldığını fakat bu bitkilerin hikayelerinin çok bilinmediğine değindi. Bir süredir Anadolu bitkilerinin güzelliği ve sağlığa katkısı üzerinde çalıştıklarını belirten Kahrıman Anadolu bitkilerinin şifalı ve güzelliğe olan katkısını bitkilerin hikayeleriyle birlikte insanlara ulaştırmak istediklerini bunun da en iyi yolunun sinema yani kısa film ile olacağına karar vererek bu sektöre kendi ilgi alanları olan kozmetik ile girdiklerini söyledi. Kahrıman, “Kozmetik yılda 7 ile 8 oranında Pazar açılamaya başlıyor dünyada 4 yüz milyar dolar kozmetik pazarı var, bu oran Türkiye’de ise 4 milyar civarında. ” söyledi.

 

“İlk Kısa Film Yarışması Çok Zordu”

İlk etapta insanları yarışmaya inandırmanın zor olduğunu ifade eden Kahrıman,her geçen zaman insanların bu yarışmaya olan inancının yükseldiğini ve ilk düzenlenen yarışmadan itibaren bu güne kadar 60’dan fazla film aldıklarını belirtti. 2. İva Natura Kısa Film Yarışması katılımcılarının Türkiye'nin dört bir yanından olduğunu belirten Kahrıman “Geçen yıllarda düzenlenen yarışmamızda ödül alan katılımcılar Türkiye’nin dört bir yanındandı. Kars, Hatay, Çanakkale, Amasya, Türkiye’nin dört bir yanından farklı bakış açısı görmüş olduk” dedi.

Gazeteci, Yazar, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Koordinasyon Kurulu Üyesi aynı zamanda 3.İva Natura Kısa Film Yarışması jürisi olan Oya Ayman’ın desteklerinden bahsetmeyi ihmal etmeyen Kahrıman “Bu konuda bizi başından beri en çok cesaretlendiren, güçlendiren Oya Ayman bizi destekledi bizim için çok değerli birisi.” diye ekledi. Kısa Film yarışması konusunda gençleri desteklediklerini söyleyen Liberya Kimya Genel Müdürü Levent Kahrıman “Biz gençlere model olmak istiyoruz gençlere kapımız açık bahçemizi laboratuvarımızı gösteriyoruz.” dedi.

“Artık Beşikten Beşiğe”

Kozmetik ürünlerinde tamamen doğal ve doğadan yararlandıklarını belirten Kahrıman “Artık beşikten mezara değil beşikten beşiğe kavramı var yani geri dönüşüm bir şeyden başka bir şeye üretme yaklaşımı gittikçe dünyada yayılıyor. Biz Türkiye’de yasalara uygun üretim yapıyoruz. Yasaların izin verdiği fakat doğal natürel kozmetik yasalarının izin vermeyeceği şeyleri yapmıyoruz. ” dedi.

3. İva Natura Kısa Film Yarışmasının basın lansmanına katılan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun” İva Natural’ a ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz. Levent Bey ile ilk günden beri tanışıyoruz, buraya geri geldiğimde farklı bir konsept ile karşılaşıyorum. Bu sefer geldiğimde daha da güzel bir yer haline gelmiş. Torbalı olarak aynı zamanda sanatsal faaliyetlerine de ev sahibi olmak istiyoruz” dedi.

 

“Türkiye 2 Gen Merkezini Birden Barındırıyor”

 

Basın lansmanına katılan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof.Dr. İffet İrem Tatlıçankaya bu alanda lokal bitkilerin kullanılması, ada çayı gibi bilinir isimlerin kozmetiklerin içeriklerinde yer almasının önemli olduğunu dile getirdi. Tatlıçankaya, “26 yıldır bitkilerle ilgili çalışıyorum. Kısa film yarışmaları bu konu ile ilgili olarak çevreyi bilgilendirme noktasında çok anlamlı. Dünya üzerinde 16-20 hipocografik bölge bulunurken, bunların içinde sadece 3 bölgenin kesiştiği tek bölge ülkemiz. Bu büyük bir önem taşıyor. Biyoçeşitlilik dediğimiz zaman ülkemiz topraklarında yetişen bitkilerin çeşitliliğinden bahsediyoruz. Tüm dünya üzerinde bitkilerle ilgili olarak 8 gen merkezi varken sadece Türkiye 2 gen merkezini birden barındırıyor. Özellikle de bazı türler için mikro gen merkezi konumundayız. Bu bağlamda bu bitkilerden üretilen kozmetik ürünler her yaşta kullanılıyor. Kozmetik ürünlerin formülasyonunda etken maddeleri çok önemli. Basit bir içerik olarak görülmemeli, sonuçta bu ürünleri vücudumuza kullanıyoruz, ürün bileşimine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Doğru bitki seçimi burada devreye giriyor. İva Natura’ya ayrıca teşekkür etmek isterim, ürünlerini oluştururken mutlaka akademik bir altyapı ile hareket ediyorlar. Etno botanik dediğimiz alan halkın bilgisiyle bitkileri bir araya getirmek demek. Halk arasına indiğinizde geleneksel olarak bitkilerin çok uzun yıllardır kullanıldığını görüyoruz ancak bunların arşivlenmesi lazım. Var olan bilgiyi günümüze modern teknoloji ile geliştirip taşımalıyız geleneksel bilginin halktan doğru alınması çok önemli, biz bu bilgileri günümüze taşıyoruz. “dedi.

 

“Eğer gelecekte yer alacaksak bu isim İva Natura olacaktır!”


“Belgeseller fark yaratı, genç yönetmenleri etkilemek bu konuda çok önemli” diyen Sürdürülebirlik Danışmanı, Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Eş Koordinatörü Pınar Öncel, İva Naturanın Kozmetik konusunda fark yaratabilmek için kısa film yarışmasını desteklediğini dile getirdi. Her konuda fark yaratabilmek adına belgesel ve filmlerin etkili dokunuşlarına dikkat çeken Öncel; gelecekte fark yaratabilmek, bu konuda var olabilmek adına gelişmenin ve yeniliğin önemini vurguladı.

Öncel, “Gelecek 15 yıl içinde kozmetik sektörü bertaraf edilecek fakat gelecekte yer alınacaksa bu isim İva Natura olabilir.” dedi. Öncel;” Filmin çok önemli bir iletişim alanı olduğunu farkettiğimizde 13 sene önce çıktığımız yolda yıllar içinde belgesellerin büyük bir fark yarattığını gördük. İva naturanın kendi alanındaki farkındalığı artırmak ve ülkemizin bu değerini ortaya koymak için bu yarışmayı organize etmesi çok değerli. Belgesel ve filmler dünyayı değiştirmez ama onları izleyenler değiştirebilir. Filmi izleyen insanlarda bıraktığınız değişim çok önemli. Bu yarışma da çok değerli. Göstermelik sosyal sorumluluk projelerinin dışında gerçekten fayda sağlayan bir proje, emeği geçen herkesi tebrik ederim” dedi.

3. i̇va natura kısa film liberya kimya levent kahrıman abdulvahap olgun etno botanik