DSİ Küçük Menderes'te Çalışmalara Başladı

ABONE OL

Küçük Menderes Nehri Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla iyileştirilecek. Nehrin kollarında tıkanan alanlar düzenlendi ve binlerce dekar arazi taşkın riskinden kurtarıldı.

İzmir’in güneyine hayat veren Küçük Menderes Nehri Türkiye’nin en verimli havzalarından biridir. Ovada zaman zaman yaşanan su baskınlarını önlemek için çalışmalara başlayan DSİ Ödemiş, Tire, Torbalı, ve Selçuk bölgesinde yaklaşık 70 km’lik hattı yeniden düzenledi. Bu sayede binlerce dekar arazide taşkın riskini önledi. DSİ bu alanda yürüttüğü çalışmalara ara vermeden devam ediyor. Yapılan çalışmalar Küçük Menderes Nehri’ne ve o bölgeye adeta hayat verecek.
                  
Nehrin eski yatağında başlatılan çalışmalar kapsamında Mahmutlar Regülatörü-Sağlık Beldesi arasında 35 km olan hattın 33 km’sindeki çalışmaları tamamlandı. Tamamlanan çalışmalarda Tulum ve İsmet Paşa mahalleleri arasındaki yaklaşık 2 km’lik bölgede ise “ Dere Islah ve Yatak Tanzim” projesi çalışmaları devam ediyor.

Fetrek Çayı’nda çalışmalar devam ediyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, Yaptığı yazılı açıklamada ‘Fetrek Çayı’nda başlatılan çalışmalar kapsamında 39 bin 40 metrelik yatak ıslahı yapılırken, toplam 4 milyon 699 bin 770 m3 kazı, 46.500 m3 taş tahkimatı ve 4 milyon 360 bin 685 m3 taşıma işi yapıldı.

Fetrek Çayı üzerinde inşasına başlanan Sultanlar Vadisi Projesi için bir yapay ada oluşturuldu. Oluşturulan yapay ada ile 22 dönüm ve diğer dolgularla 150 dönümlük rekreasyon amaçlı alan Torbalı ilçemize kazandırıldı. Ayrıca Yapay ada için 1 köprü inşa edildi. İzmir Torbalı Fetrek Çayı Islahı 1. Kısım işi kapsamında ise 8 metre yüksekliğinde 1 tersip bendi, 4 de taban kuşağı inşa edildi.
Ayrıca Moskof ( Çevlik ) Çayı yatağındaki 2.5 km’lik hatta yatak tanzim ve şev düzenleme çalışması yapılırken, Küçük Menderes Nehrinin Sağlık Beldesi’nden sonraki bölümünde ise 12 km’lik alandan 5 km’sindeki çalışmalar bitirildi. Devlet Su İşleri Müdürlüğünün canla başla sürdürdüğü çalışmalar hem çevreye hem de olanda yaşayan vatandaşa bir çok alanda kolaylık sağlamak amacı ile yürütülmeye devam ediyor.

Tüm bu çalışmaların bazıları devam ederken bazı kısımlarda kalan çalışmalar tamamlandı.
 

küçük menderes nehri i̇zmir ödemiş tire torbalı selçuk mahmutlar regülatörü-sağlık beldesi devlet su i̇şleri kaya yıldız